BALATON   BUDAPEST  DÉL-ALFÖLD  DÉL-DUNÁNTÚL ÉSZAK-ALFÖLD  ÉSZAK-DUNÁNTÚL  ÉSZAK-M-O.  KÖZÉP-DUNÁNTÚL  KÖZÉP-M.O.  NYUGAT-DUNÁNTÚL  TISZA TÓ

___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Képtár

Erzsébet utalvány információk

Erzsébet utalvány információk

Publikált: 20/02/2012

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ebben az évben a vállalkozásoktól befolyó tízmilliárdosra tervezett bevételből szándékozik teljesíteni Erzsébet-programját. A program üdülési lehetőséget kínál fel hátrányos helyzetűeknek, akik önerőből nem tudnának hasonló szolgáltatást igénybe venni. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szociális üdülési pályázatokat írt ki összesen két milliárd forint értékben, négy pályázati kategóriában 500-500 millió forintot osztanak szét. Ezek a pályázatok nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élőknek, valamint a gyermekvédelmi és gyermekjóléti és intézmények munkavállalói számára íródnak. A program részeként az Erzsébet utalvány 2012. évben jó lehetőség a munkáltató számára a béren kívüli juttatások terén, hiszen több mint 30%-kal kedvezőbb feltételek mellett nyújtható a dolgozóknak, mint a bérjellegű juttatások, e mellett a munkavállalóknak kedvez, hogy egy adóév alatt egy személynek több juttató is adhat utalványt. Az alapítvány további pályázatok meghirdetését is tervezi az Erzsébet kártya 2012. bevezetése révén, mely pályázatok fedezetéül a januártól elindított Erzsébet-utalvány bevételei szolgálhatnak. 
 

2012.-től járulékkedvezménnyel támogatott étkezési utalvány kizárólag az Erzsébet utalvány formájában adható, mely a béren kívüli juttatások közül leginkább az eddigi hideg- és melegétel-utalványr helyettesíti majd, azonban az eddigi maximum 18 ezer forint helyett 5000 forintot értékben adható és kizárólag hideg étkezésre lesz igénybe vehető, de ez év végéig – átmeneti kivételként – meleg élelmiszer vásárlására is fordítható. A 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletű utalványok gyártása folyamatban van, valószínűleg a jövő hónapban már ilyen formában jutnak hozzá a dolgozók. A tervek szerint a mostani papíralapú utalvány elektronikus kártya formában is meg fog jelenni mindkét változat egyidejű forgalmazásával.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat adatai alapján az Erzsébet-utalvány 2012. évi forgalma igen megnövekszik, január 6-án az ez évben biztos felhasználók száma már meghaladta a 600 ezer főt és folytonosan emelkedik a megrendelők száma. A már ismert felhasználók között 80 százalékos arányban osztottak ki 5000 forint értékű utalványt, 7 százalék kapott ennél alacsonyabb és 10 százalék ennél magasabb összegű juttatást Erzsébet utalvány formájában. Az elfogadóhelyek száma az év első hetében meghaladta a 17 ezret, a februárra kitűzött elképzelés, hogy 20 ezer feletti esetben kössenek szerződést. A jelenlegi szerződött elfogadóhelyek száma igaz jóval kisebb az előző formájú cafeteria rendszerben résztvevők számánál, most nem állt be még egyelőre a sorba néhány nagyobb üzletlánc, mint például a CBA, a Coop, vagy a Reál. Lehet azonban az Erzsébet utalvánnyal fizetni több ezer vidéki kisebb üzletben- a fő cél ez volt -, ezen kívül tárgyalások zajlanak a MOL-al, hogy a benzinkutakon is beváltható legyen az utalvány. Az elfogadói jutalék 3-6 százalék között mozog, a kisebb üzletekre kevesebb, a nagyobb üzletláncokra magasabb jutalék vonatkozhat. Amennyiben az üzlet vállalja, hogy részt vesz az utalványok begyűjtésében, illetve annak ellenértékét elfogadja későbbi átutalással, akkor kedvezményként kisebb jutalékot kell fizetnie elfogadóként.

Értékelés