BALATON   BUDAPEST  DÉL-ALFÖLD  DÉL-DUNÁNTÚL ÉSZAK-ALFÖLD  ÉSZAK-DUNÁNTÚL  ÉSZAK-M-O.  KÖZÉP-DUNÁNTÚL  KÖZÉP-M.O.  NYUGAT-DUNÁNTÚL  TISZA TÓ

___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Képtár

Mire jó az Erzsébet utalvány?

Mire jó az Erzsébet utalvány?

Publikált: 16/01/2012

» Erzsébetutalvány információk
»» Általános információk

Erzsébet utalvány - Az étkezési jegy és kártya


2012. január elsejétől
 már teljes mértékben az új szisztéma szerint működik a cafeteria rendszer A módosításosakkal a kormány azt szeretné elérni, hogy egyszerűbb, eredményesebb és sokkal inkább áttekinthetőbb struktúra jöjjön létre ezen a területen azzal a céllal, hogy elsősorban a kis- és középvállalkozások működését segítse a SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány révén igénybe vehető adókedvezményekkel. Ez egyben az elmúlt években igen lecsökkent szállodai, vendéglátó forgalmak fellendülését és eredményezheti.


2012.-től járulékkedvezménnyel támogatott étkezési utalvány kizárólag az Erzsébet utalvány formájában adható, melynek kibocsátója a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. Az utalvány kizárólag hideg étkezésre vehető igénybe havonta 5000.-ft értékben, de ez év végéig – átmeneti kivételként – meleg élelmiszer vásárlására is fordítható. A 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletű utalványok gyártása folyamatban van, valószínűleg a jövő hónapban már ilyen formában jutnak hozzá a dolgozók. A tervek szerint a mostani papíralapú utalvány elektronikus kártya formában is meg fog jelenni mindkét változat egyidejű forgalmazásával.

Az Erzsébet-program keretében az Erzsébet utalvány forgalmazásából befolyó pénzösszeg szociális célú kiadásokra fordítható, ezért a NÜSZ-nek is érdeke, hogy minél alacsonyabb költségen oldja meg az utalványok kibocsátását. Az utalvány forgalmazásával kapcsolatos pénzügyi eredményeket a NÜSZ rendszeresen közzé fogj tenni, ezzel egyben elérhetővé válik az összegre való pályázat lehetősége. A jelenlegi számítások és elképzelések alapján az Erzsébet utalvány forgalmazásából származó bevétel elérheti a 10 milliárd forintot is. A Nemzeti Üdülési Szolgálat adatai alapján az Erzsébet-utalvány idei forgalma igen megnövekszik, január 6.-án az ez évben biztos felhasználók száma már meghaladta a 600 ezer főt és folytonosan emelkedik a megrendelők száma. A már ismert felhasználók között 80 százalékos arányban osztottak ki 5000 forint értékű utalványt, 7 százalék kapott ennél alacsonyabb és 10 százalék ennél magasabb összegű juttatást Erzsébet utalvány formájában.

Az elfogadóhelyek száma az év első hetében meghaladta a 17 ezret, a februárra kitűzött elképzelés, hogy 20 ezer feletti esetben kössenek szerződést. A jelenlegi szerződött elfogadóhelyek száma igaz jóval kisebb az előző formájú cafeteria rendszerbe belépők számánál, most nem állt be még egyelőre a sorba néhány nagyobb üzletlánc, mint például a CBA, a Coop, vagy a Reál. Lehet azonban az Erzsébet utalvánnyal fizetni több ezer vidéki kisebb üzletben- a fő cél ez volt -, ezen kívül tárgyalások zajlanak a MOL-al, hogy a benzinkutakon is beváltható legyen az utalvány. Az elfogadói jutalék 3-6 százalék között mozog, a kisebb üzletekre kevesebb, a nagyobb üzletláncokra magasabb jutalék vonatkozhat. Amennyiben az üzlet vállalja, hogy részt vesz az utalványok begyűjtésében, illetve annak ellenértékét elfogadja későbbi átutalással, akkor kedvezményként kisebb jutalékot kell fizetnie elfogadóként.

Értékelés